2016-02-18

Słodkie też może być zdrowe!

Nie będę ukrywał – jedną z moich ulubionych czynności w życiu jest jedzenie.:) W szczególności uwielbiam, niestety, różnego rodzaju słodycze.

Zwykle staram się poświęcać uwagę składowi produktów, które lądują w moim koszyku. Jednak w dzisiejszych czasach większość z nas stawia na szybkie i tanie rozwiązania ze względu na wygodę i ciągły brak czasu.

Od zawsze lubiłem gotować, a swoim kulinarnym zapałem udało mi się zarazić także córkę. Podsunęła mi ona niedawno ten, jakże prosty, przepis na pyszne i dietetyczne ciasteczka. Chcę się z Państwem nim dzisiaj podzielić. Na pewno docenią go wszystkie osoby lubiące słodkości, które nie mają zamiaru z nich rezygnować, a jednocześnie chcą zdrowo się odżywiać.

Głównym składnikiem ciasteczek są banany (bogate w potas, fosfor, magnez i witaminy A,C,E,K i te z grupy B) oraz płatki owsiane, które stanowią doskonałe źródło błonnika.

Do przygotowania ciasteczek potrzebne są:

  • 3 banany (mogą być również te dojrzałe)
  • około 1,5 szklanki płatków owsianych
  • papier do pieczenia
  • opcjonalnie: rodzynki, orzechy lub suszona żurawina

Sposób przygotowania:

Banany zgniatamy widelcem tak, aby powstała z nich gęsta masa, którą następnie przekładamy do miski. Dodajemy płatki owsiane oraz, wedle uznania, rodzynki, orzechy lub żurawinę. Całość mieszamy. Z gotowej masy formujemy za pomocą łyżki małe kulki, które umieszczamy na papierze do pieczenia. Ciasteczka pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut.

Gorąco zachęcam do wypróbowania tej receptury. Ciasteczka nie zawierają żadnych sztucznych składników, konserwantów, tłuszczów zwierzęcych, ani polepszaczy smaku. Ponadto ich składniki działają korzystnie na nasze zdrowie i samopoczucie. Czas ich przygotowania również nie jest długi. I co najważniejsze, uwierzcie mi na słowo, biją na głowę te kupione w sklepie.:)

comments powered by Disqus